Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Dansande Solros Skola – Solrosor som Inspiration

Solrosor har många superkrafter.

Tänk om barn kunde lära sig och växa i en Dansande Solros Skola – en skola inspirerad av denna enastående växt.

Sträva efter fred!

Bygg och vårda en bättre värld genom att sträcka dig efter solen fylld med supersolroskraft! Solrosor är Ukrainas nationalblomma. De stolta blommorna har genom historien förknippats med kraft, styrka, värme och positivitet. Den starka likheten med vår sol gör att vi ofta småler när vi tänker på solrosor. Solrosor gör oss glada!

De senaste veckorna har vi sett bilder och videor av hjärtesorg men vi har också hört historier om familjer och barn som visat tapperhet och motståndskraft. Solrosor älskas av bin och insekter. Fåglar älskar att mumsa på sina frön. Dessa lättodlade attraktiva växter är älskade av vilda djur och barn. Solrosor är älskade av barn och de kan odlas i din trädgård eller i skolan. Ibland mäter vi hur hög en solros har växt men detta fokus missar poängen. Skönhet och vänskap kan och bör inte mätas.

Positiv fred förknippas med fokus på att bygga en mer hållbar framtid. För att uppnå en positiv fred måste vi vårda vår motståndskraft. Naturen är motståndskraftig mot störningar och naturen har förmågan att absorbera störningar och ändå behålla sina grundläggande funktioner och struktur. Ändå har motståndskraften vanligtvis en gräns. Om det blir för stora störningar förlorar naturen sin förmåga att göra nödvändiga korrigeringar.

Du hittar motståndskraft överallt i naturen. Och du kan lära dig mycket om naturen såväl som mänsklig motståndskraft om du letar efter ett exempel på motståndskraft i ditt närområde. Identifiera och utforska hur naturen använder mångfald, redundans, decentralisering, självförnyelse och självreparation för att möjliggöra motståndskraft. Forskare är nu på väg att låsa upp den genetiska nyckeln till solrosmotståndskraft.

“How do sunflowers grow in the desert? Wild sunflowers display extensive variation, both between and within species, and scientists have now reported that variation is preserved by blocks of “supergenes” that permit adaptation to different environments.” University of Georgia

När du designar en byggnad med solrosor som inspiration kan du använda:

  • Visuell inspiration – din design ser ut som en solrosväxt.
  • Använda en princip som finns i naturen, till exempel, solrosen rör sig med solen.
  • Ekosystem – din design kommer att vara hållbar och använda miljövänliga material.

I Japan ritades en skola av arkitekten Kengo Kuma, han var särskilt inspirerad av geometrin hos en solros. Klicka här för att kika på denna fantastiska skola.

Vi studerade hur solrosorna vänder sig efter solen. Det franska ordet för solros är ”tournesol”, vilket betyder ”vänder sig efter solen. Solrosor vänder sig mot solen, och de roterar också 180 grader under natten för att möta morgonsolen. Blommorna vänder från öst till väst under dagen. Men en fullt utslagen solros vänder sig mot öster hela tiden.

Solorienterande beteenden har flera fördelar. Den sida som vetter mot solen värms upp snabbare och den växer snabbare. Växten som vetter mot morgonsolen kan vara mer attraktiv för pollinatörer och solljuset kan hjälpa morgondaggen att avdunsta snabbare, vilket minskar känsligheten för svampsjukdomar.

Vi tittade också på de färger som vi kunde använda i klassrummet – varma, gyllene och soliga färger. Solrosor har använts i århundraden för att skapa ett färgämne.

Detta är ett pågående arbete, och vi kommer att använda idéerna från blogginlägget Invent the Room för att leta efter lämpliga byggmaterial till vår Dansande Solros Skola. En livscykelanalys kommer att genomföras för att säkerställa att vår skola använder bästa möjliga material. Vi kommer att bygga en modell av Dansande Solros Skolan med hjälp av tomma kartonger och annat ”återvunnet skräp”.

Annons

En Perfect Värld

Vårt arbete med att introducera barn till biomimicry har trots brist på uppdateringar på bloggen fortsatt.

Att arbeta med biomimicry, biologisk mångfald och klimatförändringar är lite grann som att åka rushkana i ett kargt vinterlanskap. Ena dagen känns allt mörkt och omöjligt för att sedan lysa upp och glittra till med inspirerande idéer och smarta lösningar. Mänskligheten står inför svåra och stora problem så det är viktigt att inspirera barn att bry sig om naturen. Genom att se till att de har kunskaper och kreativa verktyg så kan barn arbeta på smarta lösningar inspirade av miljards år av evolution.

Älskar Katie Meluas musikvideo ”Perfect World” där en mamma och ett barn vandrar genom ett kargt vinterlandskap, möter sagoliknande faror, utmaningar och magiska snöruschkanor.

Slutligen en toppenfilm om Biomimicry!

Spindelnät, Halloween och Spionkameror

Smarriga spindlar och skrämmande spindelgodis!

En morgon hittade Tuva en korsspindel på brevlådan. Hon stannade och såg fascinerat på hur den vävde nätet. Höstregnet gjorde nätet ännu vackrare.

Inspireras av spindlar och designa en spionkamera som hindrar tjuvar att stjäla Halloween godis. Och vad kan vara bättre än att skrämma iväg tjuvar?

Du kan läsa mer om spindlar och wrap-around spindeln som låg bakom vår ide på Biomimicry for Young Children.

Av Bernard DUPONT from FRANCE – Wrap-around Spider (Dolophones sp.), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40735472

Spindlar är något som en del av oss är rädda för men spindlar är fascinerande djur som äter insekter och andra småkryp. Det finns spindlar i en rad olika miljöer från öknar till våtmarker, från tundra till regnskog och från odlade fält till urskog.

Våra svenska spindlar är fascinerande och det finns runt 730 olika arter. Om ni vill lära er mer om spindlar i övriga världen så finns det runt 42 000 arter att välja bland. Det finns svarta, gråa och bruna spindlar men även mycket färgstarka och otroligt söta spindlar. Den pyttelilla spegelspindeln från Australien har en vacker skimrande kropp medan maratus volans har en färgstark kropp – påfågelspindel.

By Poyt448 Peter Woodard – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21979467

Jurgen Otto, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Vi önskar våra följare och läsare en Glad Halloween!

Havsörn och Plaststädning

-Skrriiiiiiiii

Theo tittade upp och där i grantoppen satt en stor fågel med en vit stjärt.

-En havsörn!

– Jag tror den säger tack för att vi plockar skräp, sa Tuva.

-Det tror jag också, den vill minsann inte fånga fisk med en massa plast.

Havsörnen är högst upp i näringskedjan vilket innebär att de är mycket känsliga för föroreningar. Under 70-talet var det höga halter med miljögifterna DDT och PCB som nästan helt utrotade havsörnen.

Den svenska havsörnen har återhämtat sig efter miljögiftskatastrofer som höll på att slå ut nästan hela stammen. Idag finns det häckande par längs nästan hela svenska Östersjökusten.

Efter en stunds letande så hittade Theo och Tuva en rad olika plastsaker längs Norrlandskusten.

Om vi inte ändrar vårt beteende kommer det finnas mer plast i haven än fisk år 2050. Plastprylar, plastflaskor, skumplastbitar och plastpåsar finns överallt på kusten runt om i Sverige. Och när plast väl kommer in i havet så stannar det där. Det är viktigt att städa bort plastprylar som har hamnat i havet innan de smulas sönder till mindre bitar och partiklar.

Om ni ger er ut och plockar plast längs havet så är det ett perfekt tillfället att klura på lösningar som minskar dels plastskräpet i havet och även minskar vårt beroende av plastprodukter. Plast finns överallt.

Naturen slösar inte med resurser – allt används. Naturen återvinner inte istället så uppvinns allt. Vi behöver produkter som tillverkas så att de håller länge och tillverkas av material som gör att produketen kan uppvinnas och fortsätta att cirkulerar inom ett ekologiskt system.

”In nature, there’s no such thing as garbage, because every molecule goes through multiple configurations in multiple organisms. When a tree falls, a community of organisms breaks down the tree’s chemical compounds into other compounds and individual molecules, which are then used in other organisms. Everything is used, and there is no waste.” Ask Nature

Inspirationslänkar

The Ocean Cleanup”.

Foto Av Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden – EM1B6222, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57073733

Ett liv på vår planet – David Attenborough

Vi måste förvilda världen!

David Attenboroughs nya bok Ett liv på vår planet – en vision för framtiden handlar om några av de största utmaningar som vår planet står inför. Han berättar om förändringar som har skett under hans livstid, en enorm förlust av natur.

David har även ett starkt budskap om hopp för framtida generationer på vår planet och han presenterar lösningar för att rädda vår planet.

”Vi måste lära oss hur vi arbetar med naturen snarare än mot den – och jag ska berätta hur.”

Till min glädje så nämner han Biomimicry som en metod för att hitta lösningar. Jag har enbart den engelska versionen av boken så här kommer ett citat från den.

”Biologist Janine Benysus, co-founder of the Biomimicry Institute, wishing to provoke the new green approach to city planning, has set all cities a challenge. She suggests that, since a city occupies spaces that was once natural habit, it should at least equal that habitat in terms of the environmental services that it once provided – the solar energy it generated, the fertility it added to the sois, the volume of air it cleaned, the water it produced, the carbon that it captured and the biodiversity it hosted. Architects appear keen to take on her challenge.”

En viktig bok. Rekommenderas varmt.

Photo by icon0.com from Pexels

Lamor, Alpackor, Biomimicry & Virus

Kommer lamor och alpackor att bli hjältar i kampen mot covid-19?

För några månader skrev jag ett utbildningsmaterial om virus och coronavirus. I en blogg post på Think Dive skrev jag om hur naturen kan användas som inspiration till att bekämpa virus som corona. Idag arbetar bland annat svenska forskare med antikroppar från kameldjuret alpacka i försök att hitta ett sätt att oskadliggöra det nya coronaviruset.


Lamor och alpackor är underbara djur som har förtrollat många hjärtan med sina själfulla stora ögon, roliga frisyrer och sammetslena trynen. De fluffiga milda jättarna har också uppmärksammats av forskare som studerar antikroppar.

De anmärkningsvärda antikropparna hos lamor, kameler och alpackor har studerats sedan 1989 när fördelarna först upptäcktes vid universitetet i Bryssel. Antikropparna i llamablod har visat sig vara effektiva mot virus såsom Mellanöstern andningssyndrom (MERS) och svår akut respiratoriskt syndrom (SARS). Idag är vissa forskare hoppfulla att antikropparna som finns i llama och alpackblod kan hjälpa till att neutralisera ett av coronavirusens protein som attackerar andra friska celler.

Värdet av studera djur, svampar och växter ska inte undervärderas. Förutom att naturen bjuder på härliga upplevelser så kan de hjälpa oss att lösa besvärliga problem.

För mer inspiration för hur biomimicry kan användas i skolan se vår bok – Biomimicry med Theo & Tuva!

Biomimicry Balett

Möt fotografen till vår bok – Ann-Margrethe.

Här övar hon på ”Biomimicry Balett” . Ett härligt friskt sätt att uppleva naturen medan du klurar på idéer inspirerade av naturen.

Att barn som förstår naturen är bättre på att ta hand om den är kanske inte så konstigt. En del barn saknar erfarenhet av naturen och då blir den skrämmande istället för en inspirationskälla och en lugn fridfull plats för återhämtning.

Biomimicry är ett fantastisk verktyg för att få unga att förstå naturens hemligheter. Tillbringa tid ute i trädgården, en park eller skogen är underbart sätt att stanna upp och reflektera. Använd inspirationen för att leka med idéer. Att utveckla hållbara innovationer inspirerade av naturen är nödvändigt för vår överlevnad.

Leta efter mönster i naturen

Att leta efter mönster i naturen är spännande och väldigt lärorikt! Det finns många regelbundna mönster som är lätta att upptäcka, till exempel symmetrin på fjärilsvingar. Att se fraktaler i ormbunkar, träd och kustlinjer är kanske inte lika självklart. En fraktal är ett komplext mönster som bestäms av en enkel regel. Fraktaler ser ut eller upprepar sig på samma eller liknande sätt på mindre och mindre skalor.

Att upptäcka att tallkottens fjäll och solrosens frön är placerade enligt Fibonaccis talmönster är fascinerade. Efter en stunds träning så är det minsann lätt att se mönster och spiraler precis överallt.

Naturen har inspirerat många konstnärer, exempelvis skulpturerna i videon nedan som med hjälp av spiraler i rörelse med strobelysning och en snurrande yta kommer till liv. Om du räknar antalet spiraler på någon av dessa skulpturer kommer du att upptäcka att de alltid är Fibonacci-nummer.

Fibonacci numbers: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. . .

Blooms: Strobe-Animated Sculptures from Pier 9 on Vimeo.

Det är lätt att upptäcka spiraler i naturen, trädgården eller skolgården. Här har vi gjort en jättespiral av stenar och blommor.

DSCN0456 (1).JPG
dscn0454-1.jpg

Vi plockade blommor och lite lila broccoli med ett fantastiskt spiralmönster. Inspirerad av naturen gjorde vi några enkla ritningar och fyllde papperet med levande blommor.

DSCN0464 (1).JPG

Den gula knappen på prästkragen är fylld med spiraler, vi studerade dessa noga med hjälp av ett förstoringsglas och sedan gjorde vi en skiss av mönstret.

DSCN0471 (1).JPG
DSCN0472 (1).JPG

Den lilafärgade broccolin inspireade oss att göra denna fantasiblomma. Nästa gång vi handlar så köper vi kanske Romaneso broccoli, som har ett vackert fraktalmönster.

Fractal_Broccoli(1)

Dessa blommteckningar kan förhoppningsvis ge dig inspiration för spänannde innovationer och designer.

VIlka idéer får du när du undersöker spiraler i naturen?

Intresserad av att arbeta med biomimicryoch hållbart i förskolan och skolan? Ladda ner vår Lärarhandledning till Biomimicry med Theo & Tuva: Vilda Idéer Inspireras av Vilda Spaningar. Den är gratis!

Skynda dig att beställa boken, mejla Ann-Margrethe så skickar hon den mot postförskott.

Ann-Margrethe Iseklint – aminaturomiljo@gmail.com

Läs gärna recensionen av boken på Natursida!

Vill du veta mer om hur Biomimicry fråga mig Åsa Jomård- maliasa@live.com

dscn0479-1.jpg

Lärarhandling Hållbarhet och Biomimicry

Funderar du på att arbeta med hållbarhet och biomimicry i förskolan och i skolan? Ladda ner vår PDF-fil gratis med tips.

Lärarhandledning till Biomimicry med Theo & Tuva: Vilda Idéer Inspireras av Vilda Spaningar

Den här texten riktar sig till dig som ska arbeta med Biomimicry i förskolan och i skolan. Syftet med texten är att ge dig en bild av innehållet i boken Biomimicry med Theo & Tuva:  Vilda Idéer Inspireras av Vilda Spaningar, förbereda dig inför och göra dig uppmärksam på olika sätt som du kan arbeta med biomimicry  i klassrummet.

Syfte:

Att undervisa för förståelse om vad ett hållbart samhälle innebär och hur vi kan  arbeta tillsammans för en hållbar utveckling är ett av de allra viktigaste uppdragen och mål med utbildning. Undervisning för hållbar utveckling behandlar flera komplexa problem och frågeställningar. Eleven behöver beskriva tillståndet i världen och vilka problem vi har eller står inför.

Det är dock oerhört viktigt att ge exempel på vad som kan göras för att lösa  problemen. Vilka vägar kan vi ta för att undvika eller minska effekterna av våra och samhällets negativa miljö- och klimatpåverkan? Det är även viktigt att fundera över vilket framtida samhälle som vi vill skapa och leva i.

Vi hoppas att de förslag som finns i den här lärarhandledningen kan inspirera till upptäcksfärder i naturen samt hållbara och kreativa problemlösningar.

Åsa & Ann-Margrethe

Välkommen Våren!

Våren sjuder av liv och det är dags att undersöka livet som vaknar efter vintern. Myrstacken bjuder på intressanta upptäckter och spindlar börjar titta fram. Det rör på sig under stenar och snart tittar fjärilar, humlor och nyckelpigor fram.

Ett besök i skogen eller en park utrustad med luppar kan räcka för att väcka barns nyfikenhet. Be dem att använda olika sinnen när de samlar information om naturen. Att blunda och försiktigt känna på ett grässtrå eller lyssna på fågelkvitter ger en rik upplevlse. Låt barnen reflektera över sina upplevelser.

Måla, rita, skriv eller berätta om upplevelserna och låt sedan fantasin fritt flöda när du ber barnen använda upptäckterna för att lösa ett problem eller designa något nytt.