Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Dansande Solros Skola – Solrosor som Inspiration

Solrosor har många superkrafter.

Tänk om barn kunde lära sig och växa i en Dansande Solros Skola – en skola inspirerad av denna enastående växt.

Sträva efter fred!

Bygg och vårda en bättre värld genom att sträcka dig efter solen fylld med supersolroskraft! Solrosor är Ukrainas nationalblomma. De stolta blommorna har genom historien förknippats med kraft, styrka, värme och positivitet. Den starka likheten med vår sol gör att vi ofta småler när vi tänker på solrosor. Solrosor gör oss glada!

De senaste veckorna har vi sett bilder och videor av hjärtesorg men vi har också hört historier om familjer och barn som visat tapperhet och motståndskraft. Solrosor älskas av bin och insekter. Fåglar älskar att mumsa på sina frön. Dessa lättodlade attraktiva växter är älskade av vilda djur och barn. Solrosor är älskade av barn och de kan odlas i din trädgård eller i skolan. Ibland mäter vi hur hög en solros har växt men detta fokus missar poängen. Skönhet och vänskap kan och bör inte mätas.

Positiv fred förknippas med fokus på att bygga en mer hållbar framtid. För att uppnå en positiv fred måste vi vårda vår motståndskraft. Naturen är motståndskraftig mot störningar och naturen har förmågan att absorbera störningar och ändå behålla sina grundläggande funktioner och struktur. Ändå har motståndskraften vanligtvis en gräns. Om det blir för stora störningar förlorar naturen sin förmåga att göra nödvändiga korrigeringar.

Du hittar motståndskraft överallt i naturen. Och du kan lära dig mycket om naturen såväl som mänsklig motståndskraft om du letar efter ett exempel på motståndskraft i ditt närområde. Identifiera och utforska hur naturen använder mångfald, redundans, decentralisering, självförnyelse och självreparation för att möjliggöra motståndskraft. Forskare är nu på väg att låsa upp den genetiska nyckeln till solrosmotståndskraft.

“How do sunflowers grow in the desert? Wild sunflowers display extensive variation, both between and within species, and scientists have now reported that variation is preserved by blocks of “supergenes” that permit adaptation to different environments.” University of Georgia

När du designar en byggnad med solrosor som inspiration kan du använda:

  • Visuell inspiration – din design ser ut som en solrosväxt.
  • Använda en princip som finns i naturen, till exempel, solrosen rör sig med solen.
  • Ekosystem – din design kommer att vara hållbar och använda miljövänliga material.

I Japan ritades en skola av arkitekten Kengo Kuma, han var särskilt inspirerad av geometrin hos en solros. Klicka här för att kika på denna fantastiska skola.

Vi studerade hur solrosorna vänder sig efter solen. Det franska ordet för solros är ”tournesol”, vilket betyder ”vänder sig efter solen. Solrosor vänder sig mot solen, och de roterar också 180 grader under natten för att möta morgonsolen. Blommorna vänder från öst till väst under dagen. Men en fullt utslagen solros vänder sig mot öster hela tiden.

Solorienterande beteenden har flera fördelar. Den sida som vetter mot solen värms upp snabbare och den växer snabbare. Växten som vetter mot morgonsolen kan vara mer attraktiv för pollinatörer och solljuset kan hjälpa morgondaggen att avdunsta snabbare, vilket minskar känsligheten för svampsjukdomar.

Vi tittade också på de färger som vi kunde använda i klassrummet – varma, gyllene och soliga färger. Solrosor har använts i århundraden för att skapa ett färgämne.

Detta är ett pågående arbete, och vi kommer att använda idéerna från blogginlägget Invent the Room för att leta efter lämpliga byggmaterial till vår Dansande Solros Skola. En livscykelanalys kommer att genomföras för att säkerställa att vår skola använder bästa möjliga material. Vi kommer att bygga en modell av Dansande Solros Skolan med hjälp av tomma kartonger och annat ”återvunnet skräp”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: